Degam Yağ Degam Yağ Degam Yağ Degam Yağ Degam Yağ Degam Yağ

Nötralizasyon

Nötralizasyon; ham yağdaki yağ asitlerinin, gam, tortu ve istenmeyen maddelerin yağdan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Tesiste bu işlem continu olarak separatörlerde yapılıyor. Bu ilk aşamada nötr yağda serbest yağ asitleri değeri açısından istenilen kaliteye ulaşılıyor. Yağda istenmeyen gum, asit, tortu gibi maddeler ise, fosforik asit ve kostik ile karıştırılarak sabun hammadesi olan ‘soap-stock’a dönüştürülüyor.

Yağda oluşan floklar ayırma separatöründe yoğunluk farkı ile yağdan ayrılıyor. Yağda kalan sabunun giderilmesi amacı ile yumuşak su ile karıştırılıp yıkama separatöründen geçirilerek yıkama yapılıyor. Yıkama separatöründen çıkan yağ, kurutucuda vakum altında kurutuluyor. Kurutulan yağ ağartma kademesine basılırken, bu aşamada düzenli olarak numune alınarak, serbest yağ asidi (FFA) ve sabun miktarı değerleri inceleniyor.